_MG_9536

O NAS



Dzięki wysokim ocenom naszych gości, nasza restauracja jest uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie. Dziękujemy!

Lesu Wine & Dine to wyraz naszej pasji do wina, dobrego jedzenia i celebrowania życia. W naszej restauracji znajdziecie najwyższej jakości regionalne produkt polskich i zagranicznych producentów, którzy tak samo jak my przywiązują wagę do jakości i chcą się tym dzielić z innymi.  Nasze wina wybieramy i sprowadzamy dla Was osobiście, głównie z małych, butikowych winnic, prowadzonych prze ok z pasjonatów podobnych do nas. To wina, z unikalnych, rodzimych szczepów, które zapachem i smakiem przenoszą w magiczne miejsca, w których powstały.

Zapraszamy do dzielenia tych przyjemności wspólnie.

Nasze wędliny z Podlasia powstają w oparciu o tradycyjne podlaskie receptury oraz metody przekazywane niegdyś z pokolenia na pokolenie. Są to najwyższej jakości naturalne produkty, wytwarzane z najlepszych surowców, bez żadnych konserwantów, czy sztucznych dodatków, wpisane na listę kulinarnego dziedzictwa i zdobywające wiele nagród. Kindziuk to rodzaj wędliny długo dojrzewającej, wytwarzanej od XVI wieku na terenach dawnych Kresów Wschodnich. Pomysł na jego wykonywanie został prawdopodobnie zaczerpnięty od zamieszkujących ten obszar osadników tatarskich. Salami długo-dojrzewające, zaszczepione pleśnią Penicillium nalgiovense, która oprócz walorów smakowych i zapachowych daje mu niespotykany wygląd Prawdziwa pasztetowa to rarytas godny salonów.

Mortadela Artigianquality – Założona w 2015 roku firma Artigianquality jest jedynym producentem ręcznie wytwarzanej mortadelli działającym w Bolonii. Do jej produkcji nie używa się mrożonego ani zagranicznego mięsa, ani też mięsa pochodzącego z intensywnego chowu, skórek, produktów mlecznych, polifosforanów, sztucznych aromatów ani alergenów. Mortadela Artigianquality wywarzana jest jedynie z najlepszej wieprzowiny pochodzącej z lokalnych ferm, szanujących zwierzęta oraz z dodatkiem naturalnych przypraw.

Fratelli Pelizziari Prosciutti to mała rodzinna firma – PROSCIUTTO DI PARMA, AL NATUREL wytwarzana wg tradycyjnych receptur jest synonimem wysokiej jakości, słodyczy i zapachu. Produkcja szynek Pelizziari odbywa się w Langhirano, uważanym za kolebkę szynki Prosciutto di Parma

Polski Bursztyn i Grand Gouda – wielokrotnie nagradzany ser Bursztyn  swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza procesowi leżakowania trwającemu od kilku do kilkunastu miesięcy. Tym, co wyróżnia ten ser, jest krucha struktura i łatwo wyczuwalne kryształy aminokwasów, których ilość wzrasta wraz z wiekiem Grand Gouda z Radzynia Podlaskiego utrwala wieloletnią tradycję. Po dodaniu starannie dobranych bakterii, świeżą masę serową zanurza się na kilka dni w solance; Następnie przechodzi 4-tygodniowy proces starzenia. Efektem wszystkich zabiegów jest delikatny i niezrównany smak sera.

Wina – w naszej ofercie znajdują się wina głównie z małych i średnich winnic, często prowadzone przez całe rodziny od kilku pokoleń, ale przede wszystkim prowadzone przez pasjonatów podobnych do nas. W doborze win do naszej oferty kierujemy się jakością, sercem włożonym w cały proces produkcji i poszanowaniem przyrody. To wina, które smakiem przenoszą w miejsca, w których powstały.

Lesu Wine & Dine

Restauracja, winebar
Zapraszamy na śniadania, autorskie menu i najlepsze wina

lesu.pl

Ekskluzywne wina on-line najlepsze butikowe winnice, rzadkie szczepy, wyjątkowe wina
Odwiedź stronę Lesu.pl

lesu wine concept

Sklep z winem
ul. Myślenicka 147, 30-659 Kraków

Miejsce przyciąga piękne wnętrze i niesamowity wybór win, a od butelek nie można oderwać oczu. To samo mogę powiedzieć o obsłudze, która perfekcyjnie zadba o udaną degustacje 🙌

Gabriela Kociura
Klientka

Godne polecenia miejsce 🩷 Pyszne wina, śniadania i brunche! Lesu słynie z genialnego doboru win, a teraz jeszcze serwują pyszne jedzenie na Miodowej 33👌 Raccomando! 🇮🇹🏆Choose this place for a good brunch 🍷🥐🥗🥓🍋‍🟩

Monika Sak-Krzyczyńska
Klientka

Przepiękne nowe miejsce w Krakowa! Super decor, wspaniala obsluga i niesamowity wybór win naprawdę wyróżniają to miejsce. Ich kolekcja jest prawdziwie imponująca i doskonale komponuje się z mistrzowsko przygotowywanymi daniami. Pyszne

Kamila Paciukanis
Klientka

601 457 134

zadzwoń do nas

Zarezerwuj stolik